Качеството АРТЕКС

06.08.2019

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7512412
https://www.segabg.com/node/76018


То започва от основите на сградата и стига до дизайна на ключа, а при последните сгради – до електронната карта за достъп. Качеството е това, което не може да се добави впоследствие и това, което времето по-трудно ще отнеме.

От създаването си през 1993 г. АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ се ангажира с идеята за качество, доказвано с всеки квадратен сантиметър. Винаги в синхрон с европейските и световните стандарти, компанията следва принципите на устойчивата архитектура: енергоефективност, опазване на средата, удовлетворяване на потребностите на клиентите, с грижа към интересите на следващите поколения.

Компанията винаги е била архитектурно-строителна, което гарантира съответствието между замисъл и реализация. Строителният екип, чието ядро е несменяемо от 90-те години, осъществява всеки проект в постоянен диалог с проектантите.

Жилищната сграда е единствената постройка, която съхранява крепостта на човека, неговото огнище, неговото най-специално и съкровено място. Затова ние, архитектите, винаги се стремим да сбъднем мечтата на клиента за неговия идеален дом, да удовлетворим неговата надежда за щастие. Архитектурата е математика, изкуство, но и човекознание и човеколюбие. Първо е човекът, а много по-назад е егото на проектанта. Не веднъж сме жертвали някое оригинално хрумване за фасадата,защотото би отнело от слънчевите лъчи в интериора. Първо са хората, после фасадите.

Жилищната сграда променя своето обкръжение и принадлежи на обществото. Видимото и материалното влияе на духа на мястото и на хората. Затова построеното трябва да добавя духовна стойност: да успокоява, да зарежда, да въздига човека. Например името на нашия проект „Златен век“ е вдъхновено от стремежа за постигане на разцвет на българската архитектура, култура и писменост, както е било по времето на онзи достоен ученик на Магнаурската школа - цар Симеон Велики. То се превръща в мост между епохите и послание към всички онези, които са готови да сътворяват новата действителност. От самото си създаване АРТЕКС се обвързва с обществено отговорната архитектура, която се вписва с уважение в средата и същевременно се откроява като стимул за положителна промяна в нея.

Жилищната сграда за нас е добре да има свое име, своя история, свой характер. Основна задача на архитекта е да въздейства положително както на минувача, така и на жителя чрез своето произведение. Важно е да се спомене, че човешкото око, в своята природа, се радва на релефа и текстурата, на хвърлените сенки и пластиката. Затова използваме динамични обемно пространствени решения, релефни панели, естествени облицовки от камък и дърво, а понякога и зелени фасади. Междувременно се стремим сградата в своето устройство да наподобява човешкото тяло. Едното е дом на човека, а другото – дом на душата. В нашето тяло откриваме абсолютна логика, закономерност и съвършени принципи. Обвивката има декоративен характер, но отговаря на вътрешната функция. Това за нас е и устойчивата жилищна архитектура.

Правило в АРТЕКС е преди да се започне работата на терена, в детайли да се знае как ще изглежда и как ще функционира сградата с прилежащите ѝ площи – до дизайна на осветителни тела. Голяма част от покупките на жилища от АРТЕКС се правят „на зелено“ именно заради вярното изпълнение на всичко, което е обещано. В същото време активният диалог с клиента е част от процеса на проектиране. Предпочитаните функционални разпределения на луксозните апартаменти могат да се заявят предварително; в конструкцията е заложено лесно обединяване или разделяне на кухнята от дневната ако клиентът го пожелае в процеса на обитаване. Идеята е интериорните промени в жилището да се правят без излишни разходи на средства и време. Затова и помещенията са проектирани без сложни и начупени обеми. Именно изслушването на нуждите на клиентите е довело до някои от най-находчивите решения. От друга страна, винаги образоваме клиентите за съвременните тенденции на проектиране и за всички най-нови технологии и инсталации, които вграждаме.

Целта ни е домът да се „опише“ около човека, а сграда да се впише в своята среда. Стилът на АРТЕКС, заявен още с втората реализация на компанията от 1997 г. на ул. „Мила родина“, е разпознаваем с класическата чистота на силуета, дискретното благородство на каменната фасада с нейните изтънчени детайли и специално осветление. Нашите сгради никога не са се натрапвали с крещящи цветове, а сме предпочитали достолепието на камъка и изисканото съчетание на нюанси. Не са „остров на благополучие" сред безпорядък, а са облагородили средата с подобрена инфраструктура, със специално осветление и поддържани зелени площи.

Красивите сгради са чужди на анонимността и повишават качеството на средата. Ние от АРТЕКС винаги облагородяваме околните пространства около нашите сгради. Не започваме работа преди изготвянето на ландшафтен проект за опазване на защитени дървета, обогатяване със селектирани нови растителни видове и режим за поддържане на зеленината. Там, където градската тъкан е най-плътна, компанията се стреми да интегрира озеленяване в покривните пространства и по фасадите на сградата.

Качеството винаги тръгва от основите. Полагаме грижи за тях със съзнанието, че София е в сеизмична зона. Общата фундаментна плоча гарантира стъпването на сградата като върху скала, а хидроизолационната вана опазва основите от евентуални подпочвени води. Всички конструкции са осигурени срещу земетресение от IX степен по скалата „Медведев – Шпонхойер – Карник“. Тъй „Артекс Иженеринг“ се насочва към строителство на високи жилищни сгради, ангажираме консултанти- инженери от Чили. Високата сграда, която проектираме, ще отговаря не само на евро кодовете за земетръсна устойчивост, но и на най-строгите калифорнийски норми по този показател. Строежите на АРТЕКС се извършват с бетон с най-високо качество и както всяка суровина и материал, използван от компанията, без никакви вредни емисии, с гарантиран произход и проверени доставчици. Тухлите са висококачествените керамични Wienerberger, белгийската дограма „Reynaers” е от най-висок клас. На екологичните качества на сградата се гледа комплексно. От една страна, тя трябва да предостави здравословна среда за обитателите си, с оптимални показатели на топло и шумоизолация, ослънченост и чистота на въздуха. От друга страна, сградата трябва да излъчва сигурност към средата.

Повишен комфорт, чист въздух и пестене на ресурси – пример за това е рекуператорната система, въведена от АРТЕКС за първи път в сграда „Диамант“, а сега и в „Диамант“-2, и бъдещия „Златен век“. Тя пречиства въздуха от прах, полени и фини частици, а отработеният въздух се използва за регулиране на температурата в помещенията. Осигурен е свеж въздух при чувствително намалени разходи за отопление и охлаждане на помещенията.

Простор, светлина, сигурност и комфорт – това могат да получат в своя нов дом всички наши клиенти. Концепцията на АРТЕКС за качество на строителния продукт гарантира, че всяко жилище ще отговори, а може би и ще надхвърли това очакване. Целият спектър от предложения на компанията гарантира усещане за лекота на обитаване и удовлетвореност. В АРТЕКС знаем, че главният критерий за качеството на продукта е щастието на човека, открил още един скъпоценен дар - своя дом.

Бих споделил няколко красиви думи от акад. Веснин. за моето любимо изкуство. „Архитектурата – това е следата на човечеството, оставена на Земята при всички фази на неговото развиване.” Професор Дамянов пък добавя, че „архитектурата не може и не бива да бъде безлична и безидейна. Тя трябва да изрази в конкретни художествени форми мирогледа на обществото, която я създава.“

Затвори